Ljubljana, 27. – 30. oktober 2010
Grand hotel Union Executive

tema: Chopin v sodobnem svetu
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

>> več na www.epta.si/eng

>> brošura konference (pdf.)

Društvo klavirskih pedagogov Slovenije EPTA je v povezavi z Združenjem klavirskih pedagogov Evrope (European Piano Teachers Association) od 27. do 30. oktobra 2010 v Ljubljani gostilo 32. Mednarodno konferenco EPTA.

Predsedniki držav članic združenja EPTA, preko 50 predavateljev (klavirski pedagogi, muzikologi, strokovnjaki s področja glasbene medicine) in pianistov iz več kot 25 držav, številni ljubitelji klavirske glasbe in več kot 200 klavirskih pedagogov iz Slovenije, so štiri dni polnili Belo dvorano Grand hotela Union. Vse prisotne je ob otvoritvi pozdravil minister za šolstvo in šport RS, dr. Igro Lukšič, ki je slovenskemu glasbenemu šolstvu in organizaciji takšnega dogodka pri nas izrazil posebno pohvalo.

Konferenca je, Chopinovemu jubilejnemu letu v poklon, nosila naslov Chopin v sodobnem svetu, v okviru katerega so bili predstavljeni različni tematski sklopi – en konferenčni dan je bil namenjen predavateljem in strokovnjakom Mednarodnega združenja za proučevanje napetosti med nastopanjem (ISSTIP).

Častni predavatelji konference so bili Dubravka Tomšič Srebotnjak (Slovenija)- Društvo ji je na konferenci ob njenemu umetniškemu jubileju in v zahvalo dosedanji podpori Društva podelilo častno predsedstvo, Constance Himelfarb (Francija), Paweł Skrzypek (Poljska), Aaron Williamon (Velika Britaina) in Sijavuš Gadžijev (Rusija/Italija).

Na sklepnih večernih recitalih vsakega dne so se predstavili trije izjemni pianisti: Murray McLachlan (Velika Britanija), Petar Milić (Slovenija), Janne Mertanen (Finska), konferenco pa je v jazzovskem slogu in pred navdušeno publiko sklenili Andrzej Jagodzinski trio s Poljske.

Projekt Mednarodni Pianissimo, v okviru katerega so se s polurnimi recitali predstavili štirje mladi slovenski pianisti: Ana Šinkovec, Ivan Ferčič, Tadej Horvat in Tjaša Šulc, se je izkazal za izjemno uspešnega. V okviru konferenčnega programa in nastopov so sodelovali tudi naslednji slovenski predstavniki: Damjana Zupan, študentje Dubravke Tomšič Srebotnjak (Ana Semić – Brusač, Petra Koprivec, Mia Miljković), dijaki Umetniške gimnazije Koper, Jasna Primožič in dijaki Konservatorija za glasbo in Balet Ljubljana ter Milanka Črešnik. Vsi so prejeli odlične kritike slovenskih in tujih udeležencev.

Organizacijski odbor konference je programsko in organizacijsko uspel ne le konkurirati konferencam, ki so se v okviru evropskega združenja EPTA zgodile doslej, pač pa je tistim, ki bodo v naslednjih letih sledile v Švici in na Švedskem, postavil nov standard, s tem pa evropskemu združenju EPTA dodatno dvignil ugled in odprl novo poglavje v njegovi zgodovini.

Organizacijski odbor 32. Mednarodne konference EPTA, Ljubljana 2010
zanj, Ana Avberšek
2. 11. 2010

Chopin-Triglav

 

32. Mednarodna konferenca EPTA, Ljubljana 2010