Alexander Gadjiev, v finalu Chopinovega klavirskega tekmovanja

Chopinovo tekmovanje v Varšavi je eno izmed odmevnejših tekmovanj za pianista, ki se želi uveljaviti v svetu. Odvija se že od leta 1927 in na njem so zmage poželi številni znani pianisti – Martha Argerich, Vladimir Ashkenazy, Maurizio Pollini, Kristian Zimerman in nazadnje tudi Seong-Jin Cho.
Letošnje tekmovanje je izjemno pomembno za slovenske pianiste in pedagoge, saj na njem tekmuje Alexander Gadjiev, slovensko-italijanski pianist, ki je leta 2015 zmagal na tekmovanju v Hamamatsu, na Japonskem in letos julija v Sydneyu, v Avstraliji. V Varšavi se je uvrstil med dvanajst finalistov in v intervjuju za poljski radio pove, da mu je bilo najlepše igrati v tretjem krogu tekmovanja, predvsem zaradi Sonate v b-molu, op. 35 in Poloneze-fantazije v As-duru, op. 61, kateri sta njemu najbližji Chopinovi skladbi.
Alexander je 26 letni pianist, ki je najprej študiral pri svojem očetu Sijavušu Gadžijevu in kasneje na Mozarteumu v Salzburgu pri Pavlu Gililovu. Sedaj končuje študij v Berlinu pod mentorstvom Eldarja Nebolsina. Leta 2018 je izdal svoj prvenec z naslovom Literary Fantasies (Literarne fantazije) z deli Schumanna in Liszta.
V intervjuju z Tonbase, ki si ga lahko ogledate na kanalu Youtube, razkriva njegova mišljenja o Chopinovi glasbi in podrobnostih na tekmovanju v Varšavi. Zanimivo je, da je za Chopinovo glasbo izbral instrument Kawai Shigeru SK-7, za katerega pravi, da zveni prijetno zamegljeno in je zato zanj pravi instrument za izvajanje Chopinove glasbe.
Na letošnjih 20. klavirskih dnevih ga bomo imeli priložnost podrobneje spoznati v petkovem intervjuju z Ingrid Mačus ter na sobotnem večernem koncertu v Avditoriju Portorož.

Povezave do videoposnetkov:
https://youtu.be/uBGa56eBz4E – Intervju z Tonbase
https://youtu.be/7Mkyj5i7pbA – Prvi krog tekmovanja
https://youtu.be/cCFUym41Ugs – Drugi krog tekmovanja
https://youtu.be/W3xxKyCdI2g – Tretji krog tekmovanja

Alexander Gadjiev, v finalu Chopinovega klavirskega tekmovanja